KIRURGIJA KOLENA

Artroskopija kolena

Artroskopija pomeni pogled v sklep. Skozi majhne kožne reze, ki običajno niso večji od dobrega centimetra, lahko v kolenski sklep vstavimo kamero in inštrumente. Kamera ali artroskop nam omogoča pregled celotnega kolenskega sklepa iz notranje strani, slika pa se nam predvaja na monitorju v operacijski dvorani. Vidimo in oskrbimo lahko strukture kot so sklepni hrustanec, sklepna kapsula, meniskusa in križne vezi. Artroskopske operacije so v večji meri nadomestile klasične odprte operacije, saj se s tem izognemo večjim kirurškim rezom in s tem povezanim komplikacijam. To lahko pomeni manj bolečin, boljšo gibljivost in tudi hitrejšo rehabilitacijo ter ugodnejši estetski rezultat.

Artroskopske operacije

Artroskopske operacije, ki jih rutinsko izvajamo v naši zdravstveni ustanovi so:

  • diagnostična artroskopija
  • delna ali popolna meniscektomija (odstranitev meniskusa) zaradi poškodbe ali obrabe
  • šiv strganega meniskusa
  • rekonstrukcija (nadomestitev) pretrgane sprednje križne vezi
  • resekcija boleče sinovialne plike (odstranitev vezivnega tračka, običajno ob pogačici)
  • mikrofrakture (naluknjanje kosti za vzpodbuditev nastanka pseudohrustanca, na mestu kjer ga ni več)
  • odstranitev motečih delcev kosti ali hrustanca (t.i. prostih teles)

Vrsta in doba rehabilitacije variira glede na izveden poseg in individualno, po navodilih lečečega kirurga. Za manjše posege je možna vrnitev na delo in k fizičnim aktivnostim že po enem mesecu, medtem ko traja rehabilitacija po rekonstkciji sprednje križne vezi od pol do enega leta. Po šivanju meniskusa je potrebno koleno razbremenjevati od 6 do 8 tednov. Fizioterapija z vajami za propriorecepcijo in razbremenjenim razgibavanjem je običajno priporočljiva že v nekaj dneh po posegu.

kirurgija noge

Punkcija kolena

Punkcije kolenskega sklepa se običajno uporabljajo v tri namene – diagnostično (glede na pridobljeno znotrajsklepno tekočino lahko postavimo delovno diagnozo), terapevtsko (sprostitev napetosti po večjem izlivu krvi ali za sprostitev gnojave tekočine) in protibolečinsko (za aplikacijo anestetika in kortikosteroidov, ki dolgoročno blažijo vnetje). Zaradi okvare hrustanca ali vezi se v koleno lahko aplicira tudi druge terapevtske preparate, kot so hialuronska kislina ali s trombociti obogatena plazma.

kirurgija noge

DELOVNI ČAS

PON – ČET

16.00 – 18.00

KONTAKT

Profesionalna nega in neboleče zdravljenje!
Pošljite povpraševanje za določitev termina ali pa
nas pokličite.

OSTALE KIRURŠKE STORITVE

Kirurgija roke

Roka je sestavljena zapleteno in natančno.Ravnovesje vseh struktur je tako ključno za njeno dobro delovanje oz. funkcijo. Poškodbe tako v večini primerov ne prizadanejo samo ene od teh struktur, ampak še vse sosednje.

ikona desno

Kirurgija rame

Rotatorna manšeta je skupina mišic, ki obdajajo ramenski sklep. Omogočajo aktivno gibanje in s tem normalno funkcijo rame. Sum na poškodbo rotatorne manšete je podan klinično, diagnoza pa je postavljena s slikovnimi preiskavami.

ikona desno