Zvin gležnja je pogosta poškodba pri kateri se vezi, ki krepijo kosti v gležnju, pretrgajo ali nategnejo. Poškodba se pojavlja pri vseh starostnih populacijah, pogostejša pa je pri športnikih in starejših.

Kateri simptomi so pogosti pri zvinu gležnja?

Najpogostejši simptomi, ki spremljajo zvin gležnja so bolečina, ki se ob obremenitvi gležnja poslabša, otekanje, podplutbe in težave pri hoji.

Kako zdravimo zvin gležnja?

Za zdravljenje poškodb gležnja večinoma ni potrebna specialistična zdravstvena oskrba, v vsakem primeru pa svetujemo obisk osebnega zdravnika. Zvin gležnja se večinoma zdravi s počitkom, zaščito sklepa, ki jo dosežemo z uporabo bergel in povojev, ki omejijo gibljivost, ledenimi obkladki, kompresijo, s katero zmanjšamo vnetje in dvigom gležnja nad nivo srca, ko ležimo.

Pri ledenih obkladkih pazimo, da se led kože ne dotika neposredno, saj lahko pride do ozeblin. Zato je priporočljivo, da led položimo v vrečko, vrečko nato ovijemo s čisto krpo in jo namestimo na obolelo mesto.

Če je otekanje hudo in če je prisotna bolečina, ki po nekaj dneh ne pojenja, je nujno potrebno obiskati zdravnika za napotke o nadaljnjem zdravljenju. Zvin gležnja lahko zdravimo tudi z zdravili, in sicer s protivnetnimi zdravili kot je ibuprofen.

Redkeje zvine gležnja rešujemo kirurško.

Koliko časa je gleženj otečen?

Načeloma gleženj ne zateče takoj, oteklina pa se lahko, v primeru blagega ali srednje hudega zvina, razvije tudi več kot 48 ur po poškodbi. Hujši zvini zahtevajo več počitka, otekanje pa lahko traja tudi nekaj tednov.

Zvin gležnja - vmesna fotografija

Kako zmanjšamo možnost za zvin gležnja?

Pomembno je, da ohranjamo mišično moč, zato sta telesna aktivnost in uravnotežena prehrana ključna za ohranjanje zdravih kosti in vezi. Pred telesno aktivnostjo je priporočljivo dinamično ogrevanje in raztezanje. Če tečemo ali hodimo je pomembno ohranjati pozornost in se izogibati luknjam na cesti ali poti, saj se velikokrat zgodi, da jih spregledamo in se spotaknemo vanje.

Koliko časa traja, da se gleženj pozdravi?

Čas trajanja celjenja je odvisen od resnosti poškodbe. Manjši zvini najpogosteje trajajo do 14 dni, hujši zvini pa od 6 do 12 tednov. Ne glede na resnost poškodbe je priporočljivo, da se v času celjenja vzdržimo športne aktivnosti.

Kdaj k zdravniku?

Če se po poškodbi bolečina stopnjuje oziroma če ne pojenja, je potrebno obiskati zdravnika. Prav tako je potrebno poiskati pomoč, če se otekanje gležnja stopnjuje in ne umirja.