Bolečina v kolenu je ena izmed najpogostejših mišično-skeletnih bolečin, ki otežuje vsakdanje življenje ljudem vseh starosti. Zaradi vse bolj aktivnega življenskega sloga je bolečina v kolenu vedno bolj pogost vzrok težav in omejitev v vsakdanjem življenju. 

Koleno je anatomsko kompleksen sklep, ki ga gradijo kosti, ligamenti, mišične tetive in meniskusi. Omogoča preposta giba – krčenje in izteg, zaradi svoje kompleksne zgradbe pa omogoča tudi manjše rotacijske gibe, predvsem pa predstavlja pomemben stabilizator celotne spodnje okončine, saj prenaša težo celotnega telesa med hojo, tekom in ostalimi aktivnostmi.

Zgornjo sklepno površino predstavlja stegnenica (femur), spodnjo golenica (tibia) in mečnica (fibula), spredaj pa sklep pokriva pogačica (patella). 
Koleno vsebuje štiri pomembne ligamente, ki skrbijo za stabilnost kolenskega sklepa. Zgornjo in spodnjo sklepno površino povezujeta dva ligamenta: Sprednja križna vez (ACL) in zadnja križnja vez (PCL). Kolenu onemogočata pretirane premike naprej in nazaj. Kolenu omogočata stabilnost med premiki naprej in nazaj. Medialni kolateralni ligament (MCL) poteka po notranji (medialni) strani, lateralni kolateralni ligament (LCL) pa po zunanji (lateralni) strani kolena. Onemogočata pretirane stranske premike.

Meniska sta vezivnohrustančni strukturi, ki delujeta kot blazinica med zgornjo in spodnjo sklepno površino. Zmanjšujeta trenje med gibanjem in onemogočata neposreden pritisk stegnenice na golenico.

Pomembno vlogo v kolenu ima tudi patelarni ligament, ki povezuje pogačico z golenico in tetiva štiriglave stegenske mišice (m. quadriceps femoris), ki povezuje pogačico s kvadricepsom.

Kompleksnost kolena omogoča visoko funkcionalnost, hkrati pa je zaradi le-te bolečina v kolenu zelo pogosta težava populacije vseh starosti. Do bolečine lahko pride zaradi poškodbe, starostnih in/ali mehanskih obrab, revmatskih boleznih in drugih vnetnih procesov.

Bolečina v kolenu - Fotografija

Vztrajajoča bolečina v kolenu, ne glede na vzrok, se ponavadi izraža in jo občutimo zaradi vnetja. Zato je pomembno da preprečimo nadaljne vnetne procese in poškodbe tkiva. Kratica PRICE opisuje ukrepe s katerimi si lahko pomagamo doma in preprečimo kronične težave.

Protect: Zaščita kolena s različnimi povoji ali opornicami, s katerimi preprečimo ponovno poškodbo.

Rest: Počitek in izogibanje ponavljajočim se gibom, ki so lahko vzrok za bolečino.

Ice: Hlajenje bolečega predela preko tkanine, 2-3 krat na dan za 20min.

Compress: Z elastičnim kompresijskih povojem lahko zmanjšujemo oteklino.

Elevate: Dvig poškodovane noge nad nivo srca in s tem zmanjšanje otekline s pomočjo gravitacije.

Zaradi kompleksne zgradbe kolenskega sklepa je bolečina v kolenu težava s katero se lahko sreča prav vsak izmed nas. Najpogosteje je bolečina v kolenu posledica mehkotkivnih poškodb, ki se lahko pozdravijo spontano, s pomočjo PRICE ukrepov, v primeru hujših patologij (poškodbe križnih vezi, rapture meniskusov ipd.), pa je potrebna prepoznava in ustrezna diagnostika. V primeru da bolečina v kolenu vztraja kljub počitku in vas omejuje pri vsakodnevnih opravilih, vam bodo naši strokovnjaki ustrezno svetovali glede nadaljnega zdravljenja. Z minimalno invazivno artroskopsko operacijo kolena lahko brez nevarnosti za težje zaplete in s kratko hospitalizacijo oskrbimo tudi hujše patologije.