Preventiva

Nedvomno vsi poznamo rek, ki pravi, da je preventiva vedno boljša kot kurativa. Ali res poznate pravilno tehniko ščetkanja zob in ohranjanja zdravih zobnih in obzobnih tkiv?

 

 

Vsak zob ima pet ploskev, z zobno krtačko pa lahko očistimo le tri. Zato je ob vsakodnevni ustni higieni nepogrešljiv pripomoček tudi zobna nitka oz. medzobna ščetka. Poznamo več tehnik pravilnega ščetkanja zob, važno pa je, da jih poznate in izberete tisto, ki vam ustreza.

 

 

S profesionalno ustno higieno pri zobozdravniku vam poleg odstranjevanja zobnega kamna zobe tudi poliramo in ščetkamo in s tem ustvarimo gladko površino zoba in omogočimo bakterijam težavnejše pripenjanje na površino.

 

 

Pri otrocih se v okviru preventive poslužujemo tudi fluoriranja zob ter zalivanja globokih zobnih fisur na novo izraslih stalnih zobeh, saj so le-te predilekcijsko mesto za karies.

Mehke zobne obloge sestavljajo bakterije, ki se pritrjujejo na površino zoba in so glavni vzrok za karies, gingivitis in periodontitis. Če mehkih zobnih oblog ne očistimo natančno se s procesom kalcifikacije spremenijo v trde zobne obloge oz. zobni kamen. Ta se pogosteje pojavi v predelih, ki ležijo blizu izvodil žlez slinavk (na jezični strani spodnjih sekalcev in na lični strani zgornjih kočnikov) kot tudi na ploskvah ostalih zob. Zobni kamen, ki ga opazimo sami je supragingivalen (nad nivojem dlesni), značilno bele oz. belo-rumene barve. Pojavlja pa se tudi pod nivojem dlesni (subgingivalno), značilno zelene oz. temno rjave barve. Njegova površina je hrapava in s tem omogoča bakterijam lažje pritrjevanje na zobno površino kar vodi v vnetje dlesni, napredovanje tega stanja pa v izgubo kosti, ki objema zob.

 

 

Zobnega kamna in zabarvanj ne moremo očistiti z zobno krtačko zato je priporočljiv obisk zobozdravnika vsaj enkrat letno. V primeru težav pa so obiski priporočljivi v tri do šest mesečnih periodah.