Rama je med najbolj izpostavljenimi področji v telesu. Sestavljata jo sklep med lopatico in ključnico in sklep med lopatico in nadlaktnico. Slednji je zelo izpostavljen različnim poškodbam, zato so bolečine v rami zelo pogoste. Skozi ramo potekajo žile in živci, vse strukture pa obdajajo mišice, ki jih s skupno besedo imenujemo rotatorna manšeta, ligamenti in tetive mišic, ki znatno ojačajo ramenski sklep in tako pomembno prispevajo k zdravju ramenskega področja. 

Vzroki

Bolečina v rami se lahko razreši sama od sebe, v določenih primerih pa lahko nakazuje na nevrološke, ortopedske in avtoimune bolezni.

Najpogosteje prihaja do bolečin v rami pri mlajših zaradi pretrganja mišičnih tetiv, ki sestavljajo rotatorno manšeto. Bolečine v rami pogosto tudi nastanejo, ko se tetive mišic zagozdijo pod kostno ali vezivno tkivo, čemur sledi vnetje tetive oziroma tendinitis. Zlasti pri mlajših je pogosto vnetje majhnih, s tekočino napolnjenih blazinic oziroma burz, ki lajšajo drsenje tetiv skozi ramenski sklep.

Če vnetje prizadene sklepno ovojnico in vezivne trakove, ki ojačujejo vezivno ovojnico, lahko nastane sindrom zamrznjene rame oziroma adhezivni kapsulitis. Pacienti imajo znatno okrnjeno gibljivost v ramenskem sklepu, ki jo spremlja še huda bolečina. Sindrom zamrznjene rame je lahko simptom nevroloških motenj, zlasti Parkinsonove bolezni.

Aktivne posameznike največkrat spremljajo poškodbe ramenskega sklepa, zlasti mišic in veziva. Redkeje lahko poškodba zajame tudi živce na področju rame.

Bolečina v rami - foto

Kaj lahko naredimo sami za preprečevanje in blaženje bolečin v rami?

Če poškodujemo ramo, je najpomembnejši počitek. Bolečina v rami se lahko razreši sama, lahko pa si pomagamo z ledenimi obkladki, s katerim hladimo prizadeto področje približno petnajst minut v intervalih. Led se ne sme dotikati kože, saj lahko povzroči ozebline. Bolečino lahko zdravimo tudi s protivnetnimi zdravili, kot je ibuprofen.

Priporočljivo je, da ramo razgibavamo. Pri tem moramo biti previdni, da bolečine ne poslabšamo, zato je priporočljiv obisk fizioterapevta. Če imamo vnetje tetiv, je razgibavanje pomembno, saj lahko pride do nastanka sindroma zamrznjene rame.