Zapestje je zaradi svoje anatomske lege med najbolj izpostavljenimi sklepi v telesu. Sestavljajo ga majhne kosti, ligamenti in vezivni trakovi, skozi to pomembno področje pa potekajo žile in živci, ki lahko postanejo utesnjeni. Večinoma je bolečina v zapestju posledica zlomov ali razpok kosti, ki sestavljajo zapestje, lahko pa jo povzroči tudi dolgoročna obremenitev, artritis in sindrom zapestnega prehoda.

Vzroki

Sunkoviti gibi so lahko razlog bolečine v zapestju in so najpogosteje posledica padcev naprej ali vznak z iztegnjeno roko. Taki padci značilno povzročijo zvine, lahko pa tudi zlome. Sunkoviti gibi so prisotni tudi pri športnih aktivnostih, kot je igranje bovlinga, golfa pa tudi gimnastika in zimski športi. 

Ponavljajoči gibi kot so igranje tenisa, glasbenega inštrumenta, dolgotrajna uporaba tipkovnice ali držanje volana ob vožnji avta po razgibanem terenu so pogost razlog vnetja tetiv, ki prečijo zapestje, kar imenujemo De Quervainov tendosinovitis. 

Osteoartritis po navadi prizadene starejše ljudi, saj je posledica propadanja kostnine zaradi starosti.  

Artritis ima več vzrokov, a je najpogosteje spremljajoči znak revmatoidnega artritsa. Je bolezen avtoimunega vzroka in po navadi prizadene obe zapestji enako. 

Sindrom zapestnega prehoda (sindrom karpalnega kanala) največkrat nastane ob povečanem pritisku na zapestje, saj med kostmi v zapestju skozi zapestni prehod poteka mediani živec, ki lahko postane utesnjen. Nosečnice, bolniki s sladkorno boleznijo in putiko imajo večjo možnost nastanka sindroma zapestnega prehoda. 

Ganglion ali ganglijska cista se kaže kot podkožni vozlič in nastane na zunanji strani zapestja. Lahko boli, bolečina pa se poslabša z aktivnostjo v zapestnem predelu. 

Kaj lahko naredimo sami za preprečevanje bolečin v zapestju?

Največ kar lahko naredimo za preprečevanje bolečin v zapestnem predelu je telesna aktivnost, tudi v področju zapestja, saj dokazano povečuje kostno maso, kar preprečuje zlome zapestnih kosti. Za zagotavljanje optimalne kostne mase je potrebna tudi uravnotežena prehrana, bogata s kalcijem in vitaminom D, ki se v večjih količinah pojavljata v ribah, jajcih in mlečnih izdelkih.

Zlome in zvine v zapestnem predelu najučinkoviteje preprečujemo tudi s preprečevanjem padcev.

Uporaba ergonomskih izdelkov in pohištva je ključen dejavnik preprečevanja težav v zapestju. Zato je priporočljiva uporaba ergonomskih pisarniških stolov in podpornih blaznic za zapestje ob uporabi računalniške miške in tipkovnice.