Ramenski sklep je najbolj gibljiv sklep našega telesa. Omogoča veliko gibljivost roke v skoraj vse smeri, ravno zaradi tega pa je izpah rame relativno pogosta poškodba.

Ramenski sklep je kompleksen sklep, sestavljen iz treh kosti: nadlahtnica (humerus), lopatica (scapula) in ključnica (clavicula). V majhno konkavno sklepno ponev lopatice se prilega glava humerusa, sklepno površino pa povečuje hrustančni labrum, ki objema glavo humerusa in s tem povečuje stabilnost sklepa. Ker je kostna sklepna površina dokaj majhna, je izpah rame pogosta poškodba. Poleg labruma stabilnost v sklepu omogočajo vezi in tetive rotatorne manšete, ki jo sestavljajo štiri mišice: m. supraspinatus, m. infraspinatus, m. teres minor in m. subscapularis.

Izpah rame je najpogosteje posledica neposrednega udarca v ramo, padca ali nepredvidljivega giba v ramenskem sklepu. Glavica humerusa se pri tem premakne iz sklepne ponve lopatice. Poškodba je običajno zelo boleča, v večini primerov je vidna sklepna deformacija, lahko so poškodovane tudi tetive in ostale mehko-tkivne strukture sklepa, v primeru visokoenergetskih poškodb pa je možen tudi pridružen zlom.

Izpah rame delimo na tri tipe glede na smer izpaha glavice humerusa: sprednji (anteriorni), zadnji (posteriorni) in spodnji (inferiorni). Najpogostejši je anteriorni izpah rame, ki je običajno posledica padca ali drugačnega neposrednega udarca v predel rame. Posteriorni in inferiorni izpahi so redkejši in so lahko posledična epileptičnih krčev, električnega šoka ali močnega udarca v roko.

Izpah rame je diagnosticiran klinično glede na mehanizem poškodbe in vidno deformacijo sklepa, za potrditev diagnoze in izključitev pridruženih zlomov se opravi tudi rentgensko slikanje sklepa. Izpahnjeno ramo se nato reponira nazaj na pravo mesto pod kratkotrajno splošno anestezijo. Zaradi pogostih pridruženih nategov vezi in ligamentov je po izpahu svetovan počitek in imobilizacije poškodovane okončine v miteli. Za povrnitev polne gibljivosti in preprečitev ponovnih izpahov je pomembna rehabilitacija s pomočjo fizioterapije in krepitev mišic rotatorne manšete. V primeru ponavljajočih se izpahov ali pridruženih težjih poškodb ligamentov, vezi ali labruma je po posvetu s specialisti lahko smiselna tudi artroskopska operacija ramenskega sklepa.