Poškodba kolena – Vse, kar morate vedeti

Koleno je zapleten sklep z močno obremenitvijo. Sestavljajo ga kosti, mišice, ligamenti in tetive mišic, ki prečijo kolenski sklep. Skozi kolenski sklep potekajo pomembne žile in živci.

Poškodbe kolena zajemajo poškodbe ligamentov, tetiv in majhnih, z bistro tekočino napolnjenih vrečk, ki jih imenujemo burze. Poleg tega so pogosto prizadete tudi kosti, ki sestavljajo kolenski sklep, in hrustančne ploščice oziroma meniskusi.

 

Najpogostejši vzroki poškodb in bolečine v kolenu

Najpogostejša športna poškodba kolena je pretrganje križnih vezi, še posebej sprednje križne vezi. Večinoma prizadene ljudi, ki se ukvarjajo s košarko, nogometom ali s smučanjem.

Pogosti so zlomi pogačice, ki se največkrat poškoduje ob padcih in avtomobilskih nesrečah. Pogačica se pogosteje lomi pri ljudeh, ki imajo osteoporozo.

Poleg kosti so pogosto poškodovani tudi meniskusi. Njihova naloga je blaženje trenja med stegnenico in golenico. Do te poškodbe pogosto pride takrat, ko se koleno zavrti navzven ob sočasni obremenitvi. Daljša in intenzivnejša obremenitev kolenskega sklepa, kot je pri teku na dolge razdalje, lahko povzroči vnetje burz. Prav tako lahko tek in kolesarjenje povzročita vnetje tetive štiriglave stegenske mišice, ki preči koleno spredaj, kar imenujemo patelarni tendinitis.

Bolečine v kolenskem sklepu povzročajo tudi spremembe v kostni masi, zlasti pri starejših. Zato so ljudje z osteoartritisom še posebej nagnjeni k poškodbam kolena. Podobno so takim poškodbam podvrženi ljudje z revmatoidnim artritisom in putiko.

Maratonci, alpinisti in kolesarji so pogosto podvrženi sindromu iliotibialnega trakta. Nastane, ko se vezivna plošča, ki poteka ob zunanji strani stegna, skrči in se začne drgniti s stegnenico. Ob velikih mehanskih obremenitvah kolena lahko pride do dislokacije pogačice, kar pomeni, da se pogačica premakne in se ne vrne na prvotno mesto.

 

 

Kako preprečimo poškodbe kolena

Poškodba kolena lahko znatno oslabi kakovost življenja in nas ovira pri vsakodnevnih opravilih. Zagotavljanje zdrave telesne teže je ključno pri ohranjanju zdravja kolen. Če se ukvarjamo s športom, se je smiselno pripraviti na športno aktivnost in z vajami utrditi kolenski sklep in mišice, ki ga premikajo.

Pogosto so vzrok poškodb kolena šibke mišice, zato je pomembno utrjevati moč mišic, še posebej štiriglave stegenske mišice. Ob bolečinah je priporočljivo, da se ukvarjamo s tistimi športi, pri katerih kolenski sklep ni najbolj obremenjen, kot sta plavanje ali vodna aerobika.

Aktivnostim, ki so povzročile bolečino v kolenu, se nekaj časa izogibamo. Priporočljivo je, da se poškodovano koleno ne obremenjuje. Poškodbe kolena lahko preprečujemo z elastičnimi kolenskimi manšetami, ki jih dobimo v lekarnah ali specializiranih trgovinah z medicinsko opremo in pripomočki.

Kolenske poškodbe se preprečujejo tudi z ogrevanjem pred fizično aktivnostjo oz. pretegovanjem mišic sprednje in zadnje stegenske lože. Če je mogoče, se izognemo teku navzdol.

Tek na trdih podlagah, kot je asfalt, raje zamenjamo z gladko in mehko podlago, kot je tartan. Pri teku je pomembno, da nosimo športne čevlje, ki se prilegajo, so kakovostni in primerno obloženi.

Za blažitev sil, ki delujejo na koleno, je priporočljiva uporaba ortopedskih vložkov za čevlje.

 

Kako lahko sami ublažimo bolečino v kolenu

Bolečino lahko blažimo tudi z ledenimi obkladki, najprej vsakih 15 minut v intervalih, po prvem dnevu hlajenja pa najmanj štirikrat na dan. Led se ne sme dotikati kože kolena, saj lahko dobimo ozebline. V primeru blažje bolečine, ki ni akutna, lahko koleno razgibavamo s plavanjem.

Po poškodbi koleno nekaj časa v ležečem položaju dvignemo nad nivo telesa. Tako zmanjšamo vnetje in nudimo mehansko podporo kolenskemu sklepu. Namestimo lahko elastično manšeto, ki zmanjša vnetje in nudi mehansko podporo. Med spanjem naj bo med obema kolenoma tanjši vzglavnik.

Bolečino v kolenskem sklepu lahko blažimo z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili, kot je ibuprofen.

 

Kako lahko sami ublažimo bolečino v kolenu

K izbranemu zdravniku gremo, če več ne zmoremo nositi lastne teže zaradi hude bolečine ali če je kolenska bolečina prisotna tudi v mirovanju brez obremenitve, če v kolenskem sklepu ob skrčenju poka ali če je prisotna vidna deformacija. Prav tako je treba obiskati izbranega specialista, če ne zmoremo popolnoma pokrčiti kolena ali če imamo težavo s popolnim iztegom, če je poleg bolečine prisotna povišana telesna temperatura, otekanje, otopelost, mravljinčenje in podkožne krvavitve.