PREVENTIVA

Nedvomno vsi poznamo rek, ki pravi, da je preventiva vedno boljša kot kurativa. Ali res poznate pravilno tehniko ščetkanja zob in ohranjanja zdravih zobnih in obzobnih tkiv?

Preventiva

Vsak zob ima pet ploskev, z zobno krtačko pa lahko očistimo le tri. Zato je ob vsakodnevni ustni higieni nepogrešljiv pripomoček tudi zobna nitka oz. medzobna ščetka. Poznamo več tehnik pravilnega ščetkanja zob, važno pa je, da jih poznate in izberete tisto, ki vam ustreza.

Preventiva

S profesionalno ustno higieno pri zobozdravniku vam poleg odstranjevanja zobnega kamna zobe tudi poliramo in ščetkamo in s tem ustvarimo gladko površino zoba in omogočimo bakterijam težavnejše pripenjanje na površino.

Preventiva

Pri otrocih se v okviru preventive poslužujemo tudi fluoriranja zob ter zalivanja globokih zobnih fisur na novo izraslih stalnih zobeh, saj so le-te predilekcijsko mesto za karies.

Mehke zobne obloge sestavljajo bakterije, ki se pritrjujejo na površino zoba in so glavni vzrok za karies, gingivitis in periodontitis. Če mehkih zobnih oblog ne očistimo natančno se s procesom kalcifikacije spremenijo v trde zobne obloge oz. zobni kamen. Ta se pogosteje pojavi v predelih, ki ležijo blizu izvodil žlez slinavk (na jezični strani spodnjih sekalcev in na lični strani zgornjih kočnikov) kot tudi na ploskvah ostalih zob. Zobni kamen, ki ga opazimo sami je supragingivalen (nad nivojem dlesni), značilno bele oz. belo-rumene barve. Pojavlja pa se tudi pod nivojem dlesni (subgingivalno), značilno zelene oz. temno rjave barve. Njegova površina je hrapava in s tem omogoča bakterijam lažje pritrjevanje na zobno površino kar vodi v vnetje dlesni, napredovanje tega stanja pa v izgubo kosti, ki objema zob.

Preventiva

Zobnega kamna in zabarvanj ne moremo očistiti z zobno krtačko zato je priporočljiv obisk zobozdravnika vsaj enkrat letno. V primeru težav pa so obiski priporočljivi v tri do šest mesečnih periodah.

CENIK ZOBOZDRAVSTVENIH
STORITEV

Storitev  
Stomatološki pregled 20,00 €
Čiščenje mehkih in trdih zobnih oblog (po loku) 20,00 €
Čiščenje mehkih in trdih zobnih oblog in peskanje (po loku) 40,00 €
Topikalna aplikacija fluoridov (po loku) 20,00 €    
Impregnacija zobnih vratov (po zobu) 3,00 €
Lokalna anestezija 5,00 €
 

DELOVNI ČAS

PON – ČET

8.00 – 17.00

PET

8.00 – 13.00

KONTAKT

Profesionalna nega in neboleče zdravljenje!
Pošljite povpraševanje za določitev termina ali pa
nas pokličite.

Naročanje
Pokličite nas

DRUGE ZOBOZDRAVSTVENE
STORITVE

Protetika

Protetične oskrbo izberemo takrat, ko manjka preveč zobne substance, da bi funkcijo in estetiko zoba lahko povrnili z zalivko in, ko je čeljust delno ali v celoti brezzoba.

ikona desno

Oralna kirurgija in implantologija

Kost je tkivo, ki se nenehno pregrajuje. Če je obremenjena in če so obzobna tkiva zdrava, ohranja svojo dimenzijo. Ob morebitni odstranitvi zoba izgubimo tudi obremenitev kosti in začne se razgradnja le-te.

ikona desno

Zalivke

Zobni karies nastane na površini zoba, kjer zastajajo mehke zobne obloge, ko bakterije z izločanjem kislin povzročijo padec pH pod mejno vrednost in se prične proces razgradnje trdih tkiv zoba.

ikona desno

Endodontija

Za endodontijo oz. zdravljenje koreninskih kanalov se odločimo takrat, ko pride do vnetja zobne pulpe.

ikona desno

Parodontologija

Parodontalna bolezen je kronična vnetna bolezen, ki prizadane obzobna tkiva in lahko povzroči izgubo zob.

ikona desno

Otroško zobozdravstvo

Pomembno je, da otroku pokažemo pravilno tehniko ščetkanja zob in rutino redne vsakodnevne ustne higiene ter najpomembnejše – zobozdravniški pregled predstavimo kot prijetno, nebolečo izkušnjo.

ikona desno