S trombociti bogata plazma (PRP = Platelet-rich plasma) je regenerativno zdravljenje, pri katerem se iz bolnikove krvi ustvari koncentrirana raztopina trombocitov. Pripravek se nato vbrizga v predel telesa, kjer želimo spodbuditi regeneracijo.

Trombociti so krvne celice, ključne za proces strjevanja krvi, ki vsebujejo rastne dejavnike in pomagajo spodbujati obnovo ter regeneracijo tkiv. Terapija PRP se uporablja za zdravljenje različnih patologij, pri katerih prihaja do degenerativnih sprememb hrustanca in vezivnih tkiv, kot so osteoartritis, travmatske poškodbe hrustancev, in ostale degenerativne spremembe vezivnih tkiv.

Postopek se začne z venskim odvzemom krvi. Kri se v nadaljevanju centrifugira z veliko hitrostjo, kar povzroči, da se trombociti ločijo od drugih sestavin krvi. Koncentrirana raztopina trombocitov se nato vbrizga v sklep, ki ga želimo zdraviti.

Terapija s PRP se je izkazala za učinkovito pri zdravljenju različnih mišično-skeletnih obolenj, kot so:

  • Tendinitis (vnetje tetive). Ugotovljeno je bilo, da je terapija s PRP učinkovita pri zmanjševanju bolečine in izboljšanju delovanja pri bolnikih s tendinitisom, predvsem v rami, komolcu, kolenu in Ahilovi tetivi.
  • Teniški komolec je vnetje tetiv podlahti, ki povzroča bolečino v predelu komolca. Terapija s PRP je učinkovita pri zmanjševanju bolečine in izboljšanju funkcije pri bolnikih s temi boleznimi.
  • Plantarni fasciitis je vnetje plantarne fascije, oziroma vezivnega tkiva, ki poteka po spodnjem delu stopala od pete do prstov. Povzroča zbadajočo bolečino v peti. Aplikacija PRP v vnet predel, zmanjšuje vnetni proces in lajša bolečino v peti.
  • Osteoartritis je starostna degenerativna bolezen sklepov. Zaradi vnetja povzroča bolečine v sklepih, predvsem v kolenu, kolku in malih sklepih rok. Z aplikacijo PRP poleg lajšanja bolečine zmanjšujemo tudi vnetje in izboljšujemo funkcionalno stanje bolnikov.
  • Zvini in izpahi lahko povzročijo natege vezi in mišic ter posledično vnetje in bolečino v poškodovanih predelih. Aplikacija PRP v poškodovan sklep, zmanjšuje vnetje, pospešuje celjenje in lajša bolečino.
PRP Terapija - Vmesna

Terapija PRP se lahko uporablja tudi pri kozmetičnih posegih, kot je pomlajevanje kože ali pri alopeciji (=izpadanju las). Pri izpadanju las se terapija PRP uporablja za spodbujanje rasti las z vbrizgavanjem koncentriranih trombocitov v lasišče. Rastni dejavniki v trombocitih naj bi spodbujali lasne mešičke in s tem pospeševali rast in debelino las.

Terapija s PRP je relativno neinvaziven postopek in ima minimalna tveganja. Najpogostejša neželena učinka sta bolečina ali nelagodje na mestu vbrizgavanja, redkeje pa se pojavijo tveganje okužbe, krvavitve ali alergijske reakcije na anestezijo.

Pomembno je opozoriti, da terapija s PRP ni nadomestilo tradicionalnim medicinskim postopkom in jo je treba uporabljati skupaj s standardnimi načini zdravljenja. Učinki terapije s PRP običajno niso takojšnji, temveč lahko mine več tednov ali mesecev, preden se učinki v celoti izrazijo.

Terapija s PRP je razmeroma novo zdravljenje, številne študije pa kažejo, da je terapija s PRP varna in učinkovita pri zdravljenju številnih bolezni. Ena glavnih prednosti je, da terapija s PRP lahko nadomesti dolgotrajno rabo protibolečinskih in protivnetnih (NSAR) zdravil. Ker je pripravek narejen izključno iz telesu lastnih, tj. endogenih snovi, so stranski učinki zelo redki.