Zapestje je zapleten sklep, sestavljen iz več različnih kosti. Na notranji strani zapestja zapestne kosti oblikujejo prehod, ki je pokrit z debelim vezivnim trakom, skozi pa potekajo tetive mišic ter žile in živci. Če ta vezivni trak postane vnet, pritisne na največji živec, ki poteka skozi zapestje, kar imenujemo sindrom karpalnega kanala (tudi sindrom zapestnega kanala).

Pri komu je večja možnost nastanka sindroma karpalnega kanala

Ljudje, ki se ukvarjajo z intenzivnim delom prstov imajo večjo verjetnost nastanka sindroma karpalnega kanala. To so delavci, zaposleni v pisarni in ljudje, ki pri delu uporabljajo stroje z visoko vibracijo.

Nastanku sindroma karpalnega kanala so podvržene tudi nosečnice, pacienti na hemodializi, ljudje, ki so si večkrat zlomili zapestje, ljudje s pridruženimi avtoimunimi boleznimi, kot sta revmatoidni artritis in putika, diabetiki in alkoholiki. S starostjo se verjetnost nastanka karpalnega kanala povečuje. Je pogostejši pri ženskah.

Kakšni so simptomi sindroma karpalnega kanala?

Zgodnji simptomi so otopelost dlani, ki je posebno izrazita ponoči in parestezije (mravljinčenje, otopelost, zbadanje) v prstih, še posebej v palcu, kazalcu in sredincu. Pogosto ljudje v zgodnjih fazah svoje dlani stresajo, kar lahko zmanjša neprijetne občutke v dlani.

Ko sindrom napreduje, se večinoma nočni simptomi prevesijo v dnevne, zato ljudje občutijo mravljinčenje v prstih tudi čez dan, lahko pa imajo tudi težave pri gibljivosti dlani in fini motoriki. V končnih fazah pride do hude usahlosti mišic, ki je najbolj izrazita na bazi palca, zato bolniki ne zmorejo držati predmetov v rokah, moč prijema pa je znatno zmanjšana.

Kako zdravimo sindrom karpalnega kanala?

Zdravljenje je lahko kirurško ali ne.

Nekirurško zdravljenje vključuje uporabo različnih podpornih pripomočkov, kot je zapestna opornica, ki se uporablja predvsem ponoči, ko imajo ljudje lahko nezavedno skrčena zapestja. Ob bolečini lahko uporabimo protivnetna zdravila kot je ibuprofen.

Kirurškega zdravljenja se poslužimo takrat, ko nekirurško več ne pomaga. Pri operaciji zapestja kirurg širino karpalnega kanala, s čimer zmanjša pritisk na živec. Kirurg poveča širino karpalnega kanala s tem, da prereže zadebeljeni vezivni trak, ki ga imenujemo transverzni karpalni ligament.

Sindrom karpalnega kanala - vmesna slika

Kako lahko preprečimo sindrom karpalnega kanala?

Bolezen je težko preprečiti. Zaradi narave dela veliko ljudi nima možnosti opustitve aktivnosti, ki bremeni zapestje. Lahko pa našim zapestjem nudimo podporo, s katerim zmanjšamo breme in sile v zapestju.

Pomembno je, da spimo z iztegnjenimi zapestji. Ob uporabi ročnih pripomočkov je bolje, da imamo zapestja, če je le mogoče, iztegnjena. Pomembno je, da med vsako aktivnostjo, ki bremeni zapestje, naredimo kratke premore.

Kdaj k zdravniku?

Z nekirurškimi ukrepi lahko upočasnimo ali zaustavimo napredovanje utesnitve živca, zato je pomembno, da ukrepamo čim prej. Ko se pojavi mravljinčenje, otopelost in neprijeten občutek v dlani, ki vztraja čez dan, je pomembno, da poiščemo pomoč.

Alphamedic – z vami do dneva brez bolečine.