Teniški komolec klinično opišemo kot lateralni epikondilitis in predstavlja bolečino v zunanjem (lateralnem) predelu komolca. Nastane zaradi prekomerne rabe in preobremenitve mišic podlahti, ki se pripenjajo na lateralni epikondil nadlahtnice (humerus). Kljub poimenovanju se teniški komolec ne pojavlja izključno pri igralcih tenisa. Pojavlja se pri marsikaterem drugem športu ali opravilih, pri katerih prihaja do stiska roke in ponavljajočih se obremenitev podlahti in zapestja.

Teniški komolec je klinično vnetje tetive (tendinitis). Zaradi ponavljajoče se obremenitve mišic lahko pride do mikroskopskih poškodb tetiv le-teh in posledičnega vnetja, ki povzroča bolečino.

Čeprav gre za vnetni proces v komolcu, se simptomi pojavljajo med gibi v zapestju. Teniški komolec se tako pojavlja in povzroča bolečino pri dvigovanju predmetov, stisku predmeta npr. ročaja, pogosti uporabi delovnega orodja, pisarniškem, delu, rokovanju, odpiranju vrat in drugih aktivnostih, pri katerih prihaja do ponavljajočih se obremenitev v zapestju.

Teniški komolec - Vaje

Teniški komolec se običajno spontano pozdravi s počitkom in konservativno terapijo. Kot pri ostalih bolečinah v sklepih zaradi vnetnih procesov je za omilitev bolečin pomemben predvsem počitek in omejitev gibanja, ki povzroča največ težav. Hlajenje bolečega predela preko tkanine 20 minut večkrat dnevno zmanjšuje oteklino in bolečino. Z elastičnim povojem stabiliziramo sklep in preprečimo nadaljnje poškodbe tetiv. Protibolečinska zdravila, kot so paracetamol (Lekadol) ali nesteroidna antirevmatska zdravila (NSAR, npr. ibuprofen, diklofenak) zmanjšujejo bolečino in vnetje. Razgibavanje in masaža obolelega predela povečata krvni in limfni pretok in s tem pospešujeta celjenje poškodovanih tetiv.

Fizioterapevtska obravnava in izvajanje pravilnih vaj za raztezanje in krepitev mišic zapestja in podlahti je smiselna za preprečevanje ponovnih težav. V primeru, da kljub konservativnim metodam zdravljenja teniški komolec še vedno predstavlja težave, lahko v poštev pridejo tudi bolj invazivne metode zdravljenja. Injekcije kortikosteroidov in lokalnih anestetikov zmanjšujejo vnetje in bolečino znotraj sklepa. Injicira se lahko tudi plazma, obogatena s trombociti (PRP), ki v sklepu pospešujejo celjenje. Redko je lahko smiselna tudi operativna odstranitev poškodovanega tkiva.

Teniški komolec je nenevarna, vendar zelo pogosta težava, ki se pojavlja pri ljudeh vseh starosti in je eden pogostejših razlogov za obisk zdravnika zaradi bolečin v komolcu. Pomembna je prepoznava ter ustrezno in pravočasno ukrepanje, s čimer zmanjšamo čas okrevanja in ponovitev težav.