Ahilova tetiva je močna tetiva, ki na petnico pričvrsti mišice zadnje golenske lože. Poškodbe vodijo v vnetje Ahilove tetive, kar privede do bolečine, pogosto pa se tetiva pretrga.

Zakaj pride do poškodb Ahilove tetive?

Do pretrganja Ahilove tetive največkrat pride pri športnikih, še posebej pri tistih, ki se ukvarjajo s športi, ki vključujejo skoke. Tetiva pa se lahko pretrga tudi ob padcu z višine. Poškodba Ahilove tetive je resna poškodba, ki lahko znatno poslabša kvaliteto življenja.

Pri komu je večja možnost nastanka poškodb Ahilove tetive?

Najbolj izpostavljeni so ljudje, ki se ukvarjajo s športi, ki vključujejo intenzivne gibe v goleni in gležnju, kot so nogomet, košarka in tenis. Prav tako je pretrganje Ahilove tetive petkrat pogostejše pri moških kot pri ženskah. Večina poškodb se zgodi v tretjem desetletju življenja. Je pogostejša pri ljudeh s prekomerno telesno težo. Vnetje Ahilove tetive je pogostejše pri ljudeh, ki so bili pred kratkim zdravljeni s širokospektralnimi antibiotiki iz družine fluorokinolonov (levofloksacin, ciprofloksacin).

Kakšni so simptomi poškodbe Ahilove tetive?

Da je prišlo do poškodbe Ahilove tetive največkrat posumimo ob prisotnosti bolečine, ki se lahko razteza od sredine zadnje strani goleni do gležnja. Bolečina se ob ponovnem naporu poslabša. Najpogostejši simptom pretrganja Ahilove tetive je zvok, ki nastane ob pretrganju. Je dobro slišen in takrat je nujno, da poiščemo pomoč.

Ob poškodbi lahko Ahilova tetiva zateče, zato je pomembno, da opazujemo poškodovano območje. Sočasno je lahko otežena fleksija stopala.

Vnetje ahilove tetive - vmesna fotografija

Kaj lahko naredimo, da preprečimo poškodbe Ahilove tetive?

Pomembno je, da učvrstimo mišice goleni. Priporočljivo je, da pred športno aktivnostjo raztegnemo golenske mišice.

Da razbremenimo Ahilovo tetivo je priporočljivo, da po intenzivni športni aktivnosti počivamo in med aktivnostjo delamo premore. Po intenzivni športni aktivnosti lahko izvajamo lažje gibe, kot pri plavanju ali kolesarjenju.

Zelo pomembno je, da počasi povečujemo intenzivnost fizične aktivnosti, saj je pretrganje Ahilove tetive pogostejša pri ljudeh, ki se prehitro začnejo ukvarjati z intenzivno vadbo. Ob teku ali skakanju je nujna izbira pravilnih športnih čevljev, saj ti blažijo sile med delom mišice.

Kako zdravimo poškodbe Ahilove tetive?

Če ni prišlo do pretrganja, lahko bolečine in vnetje Ahilove tetive zdravimo z ledenimi obkladki. Pomembno je, da led nima direktnega stika s kožo, saj lahko povzročimo ozebline kože. Zato jih zavijemo v čisto krpo. Za čas celjenja prekinemo z vsako nepotrebno fizično dejavnostjo. Ob bolečini in vnetju lahko vzamemo protivnetna zdravila kot je ibuprofen ali naproksen.

Zdravljenje je lahko tudi kirurško. Kirurški posegi vključujejo podaljšanje tetive, odstranitev koščkov tkiva, ki so se iz primarnega mesta odtrgali po poškodbi, lahko pa operacija vključuje popravilo tetive in ojačanje tetive z dodatno mišično tetivo, ki jo kirurg pridobi na spodnji strani stopala in je del mišice, ki palec na nogi premika navzdol.

Kdaj k zdravniku?

Nujno je obiskati zdravnika, če je bil ob poškodbi slišen zvok. Prav tako je nujno, da poiščemo pomoč, če je prisotna nenadna bolečina ali težave pri premikanju pete.

Alphamedic – z vami do dneva brez bolečine.